luni, 28 ianuarie 2013

24 Ianuarie 2013. Bucuria de a fi slătinean


Alexandru Ioan Cuza. Mulţi ştim că acesta a fost singurul domnitor ales în luna ianuarie a aceluiaşi an (1859) atât în Moldova cât şi în Ţara Românească, însă puţini i-au analizat faptele în profunzime. Alexandru Ioan Cuza este unul din oamenii istorici pe care îi admir şi, ori de câte ori trec pe lângă statuia lui din oraşul nostru, Slatina, îmi amintesc de puterea acestuia de a moderniza, de faptele sale excepţionale...
Şi Slatina a sărbătorit pe 24 ianuarie Unirea românilor, Unirea Mică. Da, s-au servit şi în oraşul nostru sărmăluţe şi mămăliguţă la aproximativ 1 500 de oameni din cei prezenţi, însă pe esplanadă au fost de cel puţin 3 ori mai mulţi slătineni care, după recordul mondial stabilit cu hora de mână acum 7 ani, au reuşit să depăşească recordul naţional la numărul de oameni ce cântă imnul ţării noastre în cor. Au fost înregistraţi 4 474 de slătineni în acest cor, deşi au fost cu mult mai mulţi… Cel mai important este, însă, faptul că slătinenii s-au distrat împreună, s-au întâlnit aici cu prieteni vechi şi noi, s-au bucurat de vremea frumoasă, s-au adunat şi pentru noul record la care au contribuit cu drag.
Am fost şi eu pe esplanadă pentru a sărbători alături de slătineni şi m-am bucurat mult să văd atâţia oameni mândri că sunt români, m-am bucurat să-i văd apreciind un om precum domnitorul Cuza, m-am bucurat să văd slătinenii petrecându-şi frumos ziua Unirii, împreună, cântând, cu dăruire, Deşteaptă-te române!

joi, 3 ianuarie 2013

SERGIU NICOLAESCU - PORTRETUL UNUI ÎNVINGĂTOR


Semn de foc, în zodia berbecului, un „om dat dracului”, cum adesea îşi zicea, luptător, perseverent, cu simţul dreptăţii, Sergiu Nicolaescu este un model de urmat în viaţă, un model de învingător. Azi ne plângem de lipsa exemplelor de urmat, însă, chiar dacă nu mai este printre noi, maestrul Sergiu Nicolaescu rămâne un model. Din biografia sa se ştie ca a terminat liceul la 16 ani, obţinând o dispensă de vârstă şi a intrat primul la Şcoala de Marina, cu nota 10. După un an de facultate este nevoit să o părăsească întrucât tatăl său fusese arestat politic. Destinul i-a rezervat cinematografia şi în acest domeniu a devenit tot cel mai bun. Conform statisticilor peste un miliard de oameni au văzut filmele maestrului Sergiu Nicolaescu. A fost propus de 5 ori pentru Oscar la categoria cel mai bun film străin.
         „Ceea ce am făcut în viață, în primul rând, a însemnat muncă. Am făcut peste 60 de filme, am 135 de milioane de telespectatori în România şi peste un miliard de telespectatori în lume şi, cu toate acestea, ca gorjeni şi ca olteni vă puteţi mândri pentru că întotdeauna am spus cu mândrie că sunt născut în Târgu Jiu. Pentru mine filmul a însemnat ceea ce era mai important în viață. Existenţa mea”, a spus, emoţionat, Sergiu Nicolaescu, la inaugurarea, din Târgu-Jiu, a cinematografului ce-i poară numele.

Dumnezeu să îl odihnească în pace! Multă vreme se va vorbi despre această stea a cinematografiei româneşti şi universale…