duminică, 18 mai 2008

Implicare politică

Ce te poate determina să faci pasul spre o implicare politică? Este întrebarea pe care mulţi din prietenii, cunoscuţii mei, chiar membri ai familiei au ridicat-o şi nu este deloc uşor să răspunzi la o astfel de interogare. Veneam în anul 2003 în oraşul Slatina... nu-i puteam spune Municipiul Slatina ci mai degrabă îl denumeam, gri, plat, fad, oraşul în care nu se întâmplă nimic. Nu s-a produs nimic până la alegerile locale. Slatina arată acum exact ca un municipiu în care îţi propui să trăieşti, să formulezi un viitor spre care ai curajul să priveşti pentru că s-a schimbat ceva atunci. Protagoras spunea: „Omul este măsura tuturor lucrurilor” sau, mai aproape de ceea ce ştim noi, putem gândi şi la „Omul sfinţeşte locul”. Primeam şi eu în 2004 o lecţie. Fiecare dintre noi, pentru a lăsa ceva în urmă, un praf de istorie a binelui, trebuie să fie preocupat să facă bine sau să lase pe alţii să facă bine, să sfinţească locşorul său în care trăieşte alături de familie şi, astfel, dorinţa de bine se transpune şi în exterior. Sigur că „binele” este o noţiune greu de definit (dacă nu imposibil) nu toţi pot spune că un bine acceptat de majoritate le face şi lor bine. Astăzi, majoritatea spune că mai sunt multe de făcut, însă, ce s-a produs de ceva timp în Slatina – şi nu sunt mulţi ani – înseamnă mult bine. Este frumos să poţi vorbi despre oraşul tău aşa, să te bucuri când şi alţii te fericesc că trăieşti aici, că Slatina devine un reper al civilizaţiei, cu oameni civilizaţi care construiesc fără a distruge.... Pentru a începe să răspund la întrebare amintesc că inteligenţa o dovedeşti, în primul rând, prin modul de a te adapta. Mediul politic forţează la adaptare, spune că nu le ştii pe toate şi trebuie să-i asculţi pe toţi. Aici puterea de selecţie nu-ţi aparţine, tu deţii o mică parte care alături de altele formulează întregul. Cred că politica este mijlocul scuzat de scop de a face bine. Acela care nu se lasă deturnat în capcanele ce transformă mijloacele în scop, supravieţuieşte şi dă lucrurilor adevărata măsură...

2 comentarii:

catalina spunea...

Am cautat citatul de care-ti spuneam, al Prof. Univ. Gavril Cornutiu, “Din grijile sperantei” deoarece autorul a spus o vorba inteleapta care mi-a placut mult, am si notat-o undeva, dar acum o vroiam ca prin aceasta sa incurajez puterea de lupta a ucenicilor in politica. Citez: “Lupta cea mai ingrata si cea mai derutanta este lupta de a face bine oamenilor. Rasplata este durerea si dezamagirea. Acesta este tributul.
Iar a fi superior inseamna a te angaja in mod constient in aceasta lupta”.
In aceste randuri de mai sus exista cu siguranta o morala sfanta, fiindca oamenii mari au suferit intotdeauna pentru un gand si o idee, mai ales incercand sa le puna in practica pentru folosul emanciparii umane.

Jakharo spunea...

"The most important choice is to choose to choose". Intr-adevar cea mai importanta alegere este aceea de a alege sa alegi. Atata timp cat exista oameni in politica ce lucreaza in beneficiul nostru, al tuturor, nu putem decat sa le multumim pentru alegerea lor de a fi oameni politici. Si totusi, cei care s-au implicat in politica pentru a schimba lucrurile in bine sau in mai bine, de cele mai multe ori nu sunt apreciati. Numai ca ei atunci cand isi aleg acest drum trebuie sa fie constienti ca este foarte probabil ca noi, cei care nu suntem implicati in politica, sa nu le apreciem munca asa cum trebuie. Presupun ca politicienii care incearca sa faca lumea mai buna, o fac pentru familiile lor, pentru prietenii lor si, desigur, pentru satisfactia lor personala.
Asa ca mult noroc celor care au ales sa-si construiasca un drum in politica. E o alegere pe care putini dintre noi o intelegem.