joi, 19 iulie 2012

Libertatea o capeți prin cunoaştere! (scrisoare deschisă adresată absolvenţilor, profesorilor şi părinţilor implicaţi cu succes în BAC ul din iulie 2012)


Dragi absolvenți,
Stimați profesori şi părinţi

Libertatea o capeți prin cunoaștere!

„Las-o că merge și aşa” era până mai ieri o regulă a societății românești, inclusiv a învățământului. Odată cu noua lege a învățământului, odată ce am vrut să devenim onești și "să nu ne mai furăm singuri căciula", observăm că aceia care termină azi liceul și obțin o diplomă de absolvire reprezintă un profit pe termen lung al întregii noastre societăți. Nu putem fi încântați de rata de absolvire a liceului care este nesatisfăcătoare acum, însă putem privi cu speranța că viitorul acestei țări va fi pe mâini bune întrucât împreună, atât profesori, elevi și părinți, vom construi fundația unei realități ce pune la temelie o cărămidă solidă: oamenii care și-au meritat cu adevărat diploma de bacalaureat, oamenii care vor deveni specialiștii de mâine ai României, ai Europei, ai lumii.
Societatea românească trebuie să își rescrie valorile, să le recucerească pe acelea pierdute și să redevină onestă cu ea însăși pentru a avea un viitor promițător. Libertatea individuală depinde de cunoașterea pe care fiecare din noi o înmagazinam dealungul vieții și cunoașterea ne dă puterea să facem alegeri, să spunem NU când nu ne dorim ceva și să acceptăm ceea ce ne face cu adevărat împliniți. Un om integru, un om cu valori, un om care știe ce înseamnă efortul intelectual, orele îndelungi petrecute în biblioteci și în studiu intens, va ști să aprecieze și să ia decizii echilibrate atât pentru el ca individ cât și pentru semenii lui.
Felicit pe această cale pe toți elevii care au trecut examenul de maturitate și care s-au dovedit implicați în a-și decide propriul viitor și, implicit, viitorul acestei țări. Nimic nu e izolat în acest univers și totul, începând de la individ este interconectat. Îmi exprim credința că România, prin oamenii săi, se va civiliza, iar în cadrul acestui proces, învățământul reprezintă punctul de plecare pentru orice progres ce va să vină.
Un sentiment de mândrie mă face astăzi, explicit, să vă mulțumesc că treziți în noi,  românescul, naționalul şi speranța de mai bine. Vă mulțumesc nu numai pentru că aţi dobândit cu onoare examenele desfăşurate în ultima vreme dar şi pentru că în parcursul dumneavoastră aţi demonstrat că reprezentați un nucleu care ne creşte. Pe noi, ca municipiu, pe noi ca județ, pe noi ca ţară. Sunt convins că în evoluția dumneavoastră  contribuiți la creșterea Europei, a lumii. Mulțumesc colegilor mei, profesorilor care au ales să lupte cu energie pentru ca elevii lor să fie performanți. Mulțumesc părinţilor care au creat, cu greutățile şi satisfacțiile aferente, bazele dezvoltării copiilor dumnealor, oferind unei comunităţi elite cu care ne mândrim.

Un comentariu:

corneliu c. spunea...

Fara a avea pretentia ca m-as putea ridica la nivelul de cunoastere pe care mi l-as dori, impartasesc, in linii mari, opinia autorului materialului, cu cateva completari.
In mod cert, ``Libertatea``, ea insasi, reprezinta un mod evident de exprimare al unei onestitati! Asadar, oricine face apel, direct sau indirect, la aceasta notiune, in primul si in primul rand trebuie sa corespunda elementului determinant exprimat mai sus: ONESTITATE! de abia dupa aceea, se poate prezenta orisice opinie.
Desigur, Domnului Director, nu-i este straina aceasta definitie, motiv pentru care si-mi permit a face aprecierile de fata.
Sunt, sau ar fi, atatea de spus, incat nu voi dori a acapara acest spatiu prin expunere de argumente, ci, daca se va dori vreodata, poate va exista disponibilitatea unei discutii academice.
Cu umila condescendenta, al D-voastra, Cineliu C. Ropalco.